Tentoonstellingen

Bijzondere vondsten in het licht

Vaak zijn er zulke bijzondere objecten om te laten zien of speciale verhalen te vertellen, dat we er een tijdelijke expositie aan wijden. Onze actuele en/of geplande tentoonstellingen vind je hieronder.

Lopende expositie

Expeditie vuistbijl

Tot en met mei 2023

Expeditie Vuistbijl is een archeologisch project dat zich richt op de vroegste bewoners van Limburg: Neanderthalers uit de IJstijd. Zij leefden ca. 300.000-35.000 jaar geleden, in het  zogenaamde middenpaleolithicum.

De relatie van deze vroege mensachtigen tot de moderne mens, die vanaf het zogenaamde laatpaleolithicum verschijnt, is het onderwerp van veel wetenschappelijke discussie en onderzoek. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat Neanderthalers veel capabeler waren dan tot voor kort werd aangenomen.

Meer informatie

Afgelopen exposities

‘Waar wegen kruisen, ontstaat geschiedenis’

13 augustus - 1 november 2022

‘Waar wegen kruisen, ontstaat geschiedenis’

Wat hebben Romeinse wegen en geschiedenis met elkaar gemeen? Nou, meer dan je misschien denkt!  Want daar waar wegen kruisen, ontstaan allerlei ontmoetingen. Ontmoetingen tussen mensen, culturen en gebruiken. En zo ontstaat geschiedenis.

Meer informatie

Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad

afgelopen

Architect Jan Stuyt (1868-1934) gaf Heerlen vorm. In de periode dat Heerlen in rap tempo groeide onder invloed van de mijnindustrie, drukte Stuyt zijn stempel op de stad. Voor de wijk Molenbergpark ontwierp hij niet alleen de statige herenhuizen, maar tekende ook het stratenplan. In Hoensbroek ontwierp hij de mijnwerkerskolonie Slakhorst. Dat deed hij volgens het principe van de Tuinstad: arbeiders moesten na een dag zwoegen onder de grond, thuiskomen in een mooie woning in een groene omgeving.

Meer informatie

ITTA – van skelet tot portret

afgelopen

Onze mini-expositie ITTA toont de gezichtsreconstructie van een middeleeuwse dame uit Itteren. Wie was deze vrouw? Wanneer leefde zij? Hoe oud is ze geworden? Was ze van eenvoudige komaf of juist niet?

Een statige dame van in de veertig: dat moet Itta in de 7e eeuw zijn geweest. Dankzij moderne technieken en ouderwets monnikenwerk hebben de bij Itteren gevonden resten van de vrouw een gezicht gekregen.

Meer informatie