Tentoonstellingen

Bijzondere vondsten in het licht

Vaak zijn er zulke bijzondere objecten om te laten zien of speciale verhalen te vertellen, dat we er een tijdelijke expositie aan wijden. Onze actuele en/of geplande tentoonstellingen vind je hieronder.

Lopende expositie

Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad

30 oktober 2021 - 16 januari 2022

Architect Jan Stuyt (1868-1934) gaf Heerlen vorm. In de periode dat Heerlen in rap tempo groeide onder invloed van de mijnindustrie, drukte Stuyt zijn stempel op de stad. Voor de wijk Molenbergpark ontwierp hij niet alleen de statige herenhuizen, maar tekende ook het stratenplan. In Hoensbroek ontwierp hij de mijnwerkerskolonie Slakhorst. Dat deed hij volgens het principe van de Tuinstad: arbeiders moesten na een dag zwoegen onder de grond, thuiskomen in een mooie woning in een groene omgeving.

Meer informatie

Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal

19 juni 2021 - 1 mei 2022

Het Limburgs Museum toont bij ons in De Vondst de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal. Die villa is een van de grootste die ooit in de lage landen is teruggevonden. De tentoonstelling Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal is nu te zien in De Vondst, het Centrum voor archeologie in Heerlen. Door resultaten op locatie te presenteren brengt het Limburgs Museum dit onderzoek bij een groot publiek onder de aandacht.

Meer informatie

Afgelopen exposities

ITTA – van skelet tot portret

afgelopen

Onze mini-expositie ITTA toont de gezichtsreconstructie van een middeleeuwse dame uit Itteren. Wie was deze vrouw? Wanneer leefde zij? Hoe oud is ze geworden? Was ze van eenvoudige komaf of juist niet?

Een statige dame van in de veertig: dat moet Itta in de 7e eeuw zijn geweest. Dankzij moderne technieken en ouderwets monnikenwerk hebben de bij Itteren gevonden resten van de vrouw een gezicht gekregen.

Meer informatie

Expeditie vuistbijl

afgelopen

Expeditie Vuistbijl is een archeologisch project dat zich richt op de vroegste bewoners van Limburg: Neanderthalers uit de IJstijd. Zij leefden ca. 300.000-35.000 jaar geleden, in het  zogenaamde middenpaleolithicum.

De relatie van deze vroege mensachtigen tot de moderne mens, die vanaf het zogenaamde laatpaleolithicum verschijnt, is het onderwerp van veel wetenschappelijke discussie en onderzoek. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat Neanderthalers veel capabeler waren dan tot voor kort werd aangenomen.

Meer informatie
Menu