Bijzondere vondsten
Balsamarium
In oktober 2003 komt er een melding van de vondst van een sarcofaag in Bocholtz (gemeente Simpelveld). De eigenaar van de akker waarin de sarcofaag ligt, hoorde steeds op een bepaalde locatie zijn ploeg krassen. Toen dit uiteindelijk schade aan de ploeg ging opleveren, is de boer op onderzoek uitgegaan.
Hij komt tot zijn grote verbazing een zandstenen sarcofaag tegen die voor het grootste deel nog intact blijkt. Bij dit graf blijkt al snel de hele kuil rond de sarcofaag vol met grafgiften te liggen. Waar de normale Romein met een potje of bordje van aardewerk wordt begraven, is deze overledene met uitzonderlijk rijke grafgiften bedeeld. Rondom de kist liggen een strigilis, onder meer drie bronzen kruiken, een bronzen bekken, een tweede strigilis, een bronzen steelpan, een bronzen olielampje, een glazen zeshoekige fles, ontelbare fragmenten van een nog nader te bepalen aantal glazen objecten, een ijzeren klapstoeltje én ook dit zeldzaam (goden) buste-balsamarium (badoliecontainertje). De persoon die in de sarcofaag is begraven, moet een rijke bewoner zijn geweest van de villa Vlengendaal, die 350 m ten oosten van de sarcofaag heeft gelegen.


Limburgs Noormannenzwaard
Heb jij altijd al willen weten hoe de Vikingen vroeger leefden? Hoe hun huizen er toen uitzagen en hoe het landschap er toen uit zag? Wat ze deden en wat ze aten?
Bij De Vondst kun je het Limburgs Noormannenzwaard bekijken. Dit is door Mooneye met virtual Reality Restoration hersteld in zijn oorspronkelijke staat en opnieuw vervaardigd nadat het meer dan 1000 jaar geleden in de rivier de Maas verdween.
Het zwaard is in de buurt van het Limburgse Wessem, ten zuiden van de plaats Asselt aan de Maas teruggevonden. Het stamt uit de negende eeuw en is waarschijnlijk rond het jaar 875 na Christus in Zuid-Engeland vervaardigd. Het oorspronkelijke ijzeren Noormannenzwaard is in totaal 89,5 centimeters lang. Het gevest van het zwaard is met zilveren plaatjes versierd, die plantaardige motieven vertonen. Op de zwaardknop bevindt zich een zilveren vlechtband met diervoorstellingen.
Bij De Vondst kun je het zwaard niet alleen bekijken, je kan ook middels een virtuele beleving een exacte kopie van het originele machtige Noormannenzwaard hanteren en al spelenderwijs kennis en kunde opdoen.
Zo leer je iets over onze Limburgse geschiedenis én archeologie!