Vondst & Antwoord | het ‘vaasje’ uit Hoensbroek

VONDST
Hallo! Ik, Henk Beijers, heb een vraag over een bodemvondst uit Hoensbroek ter hoogte van Kasteel Hoensbroek. Mijn vader was in 1958 docent aan de lagere school naast het kasteel. Hij kreeg toen van een leerling een uit klei opgetrokken vaasje. De hoogte is exact 10 cm. De vader van de leerling was boer, en hij vond regelmatig iets op zijn erf. Nu is mijn vraag wat is het voor vaasje? Is het wel een vaasje of is het iets anders? En kunnen jullie iets aangeven over de tijd waarin dit gemaakt/gebruikt is?

ANTWOORD
Wij denken dat het qua vorm en afmeting een drinkbeker is. Het is gezien de vindplaats en het uiterlijk Zuid-Limburgs aardewerk. Deze naam betreft aardewerk dat van circa 1025 tot 1350 is vervaardigd in Zuid-Limburg. Er zijn aanwijzingen voor productie gevonden in Schinveld, Brunssum, Nieuwenhagen en Waubach. Zuid-Limburgs aardewerk wordt overal in Limburg (en ook daarbuiten) algemeen aangetroffen.

De Zuid-Limburgse productie is in hoofdlijnen, van vroeg naar laat, ingedeeld in de periodes B, A, en I t/m V. Periode B en A beslaan het grootste gedeelte van de 11de en het begin van de 12de eeuw. Periode I beslaat het grootste gedeelte van de 12de eeuw. Periode II en III worden geplaatst in de 1ste helft van de 13de eeuw en periode IV en V in de periode tot circa 1350/1375.

Op de foto is engobe op de beker te zien. Vanaf periode III, rond 1225, werd al het aardewerk ondergedompeld in engobe, een kleipap, waardoor het oppervlak van de producten een oranjeachtige tot paars-bruine kleur kregen. In periode II, IV en in begin van V, tussen 1225 en 1325, werd er in Zuid-Limburg proto-steengoed vervaardigd en aan het einde van V steengoed. Dit dateert de drinkbeker die nog niet vervaardigd is uit steengoed maar wel in proto-steengoed tussen 1225 en 1325.

Dankjewel voor het delen van deze interessante Limburgse vondst Henk!
Heb jij ook een Limburgse vondst waar je graag meer over wil weten? Vraag het de specialist en dan kunnen we ook jouw vondst door onze archeoloog laten bekijken.

Deel dit met vrienden of collega’s