Heiligdom uit de ijzertijd

De Vondst partner Restaura heeft aardewerk scherven uit de ijzertijd -afkomstig uit een crematiegraf gelegen tussen Illikhoven en Schipperskerk- getransformeerd tot een aardewerken pot.

“We beginnen met heel veel scherven en na veel gepuzzel kunnen hier weer potten van gemaakt worden door de scherven op de juiste manier en op de juiste positie te verlijmen” aldus Har Heijmans van Restaura.

Welk verhaal vertellen de scherven en de andere vondsten uit dit graf?

Een crematiegraf is een graf waarbij verbrand bot uit de brandstapel wordt uitgezocht en los of verpakt in een grafkuil wordt bijgezet. De kuil wordt daarna direct opgevuld met schone grond.

In het betreffende graf zijn de crematieresten uit de brandstapel los in de grafkuil bijgezet. Brandstapelresten zijn daarbij niet aangetroffen. Naast de crematieresten is in het graf een relatief complete aardewerken pot gevonden. De crematieresten bevonden zich niet ín de pot, maar eronder en ernaast. De pot heeft dus niet gefungeerd als urn, maar moet eerder als bijgift worden geïnterpreteerd. Omdat de pot geen sporen van secundaire verbranding vertoont, kan gesteld worden dat deze niet op de brandstapel gestaan heeft tijdens de crematie, maar later als bijgift in de kuil geplaatst is. Vermoedelijk was de pot gevuld met drank of voedsel, hier zijn echter geen resten van teruggevonden.

Greppelstructuren: tijdens de opgraving is gebleken dat er twee parallel lopende greppels liggen; een trapeziumvormige (43,5 m lang) en een vierkante greppelstructuur. De vorm en dateringen van de greppels in combinatie met die van de crematiegraven, doet vermoeden dat het hier gaat om een ijzertijd heiligdom. Samengevat gaan we ervan uit dat de greppelstructuren in de tweede helft van de midden-ijzertijd of de late ijzertijd zijn aangelegd en vervolgens gebruikt werden tot in de late ijzertijd.

De drie monsters uit de greppel dateren uit de 4e tot halverwege de 2e eeuw v. Chr. Het verbrande bot uit het crematiegraf heeft een datering van 407 – 234 BC opgeleverd en is zodoende gelijk aan die van de greppelstructuren. Wat we weten uit onderzoek naar de crematieresten, is dat het een volwassen persoon (waarschijnlijk een man) ouder dan 40 jaar betreft, die leed aan meerdere aandoeningen zoals bloedarmoede, ondervoeding en vitamine C en D tekort.

 

Deel dit met vrienden of collega’s