Deel IV Proces van archeologie: bewaren & presenteren

Deel vier van onze serie over het proces van archeologie! Alles wat je wilt weten over dit proces komt hier aan bod. Wil je meer weten? Stel dan je vraag aan de specialist!​

Alle opgegraven archeologische objecten in Limburg worden overgedragen aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Hier is een grote opslagruimte ingericht met speciale klimaatkamers zodat de voorwerpen zo goed mogelijk bewaard worden. De depotmedewerkers verzamelen alle gegevens van de vondsten en stellen dit online beschikbaar voor musea en onderzoekers. Wist jij dat er wel 6000 dozen in het depot liggen in Limburg? Je kunt deze 6000 bewonderen in De Vondst tijdens een rondleiding door het depot.

Sommige vondsten zijn zo bijzonder dat iedereen ze graag wil zien. Voordat archeologische vondsten aan het publiek kunnen worden getoond, moeten ze vaak diverse behandelingen ondergaan. Vaak komt daar verrassende nieuwe informatie over het voorwerp bij naar voren: weer een nieuw verhaal. Dit verhaal wordt door het museum vertelt dat de objecten uit het depot leent. Soms alleen voor een tijdelijke tentoonstelling, maar veel vaker voor een langdurige bruikleen. Zo staan de meeste topvondsten uit Limburg in het Limburgs Museum te Venlo of in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Zo kunnen zo veel mogelijk mensen genieten van al die mooie vondsten!

Deel dit met vrienden of collega’s