Vrijwilligers

Draag jij archeologie een warm hart toe?

Of heb je interesse in archeologie en lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te doen? Bij De Vondst zijn ambassadeurs en vrijwilligers altijd van harte welkom. Draag je steentje bij aan de archeohotspot, ondersteun ons in de dagelijkse gang van zaken of wordt bijvoorbeeld gids. Meer weten? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

Blijven hangen tussen de scherven

-interview – Onze vrijwilliger Peter De Bie had altijd al belangstelling voor genealogie, heemkunde, local history. Dus dat hij zich nu in het hart van de Limburgse archeologie bevindt, bevalt hem prima. Zijn interesses en zijn expertise als bioloog, manager en jeugdclubleider komen prachtig samen in zijn vrijwilligerswerk voor De Vondst.

‘Ik ben opgeleid als bioloog en later geswitcht naar de IT. Ik werkte voor het rekencentrum van Fokker, later DaimlerChrysler, nog later Deutsche Telekom. Twee jaar geleden ging ik met pre-pensioen, vandaar dat ik op zoek ging naar iets nuttigs om te doen. Ik was al lid van IVN Eijsden, een vereniging voor natuureducatie waar ik vijftien jaar lang een natuurjeugdclub leidde en nu bestuurslid ben. In het verlengde daarvan gaf ik me op bij de Van Schaik Stichting om als vrijwilliger rondleidingen te geven in de vuursteenmijnen van Rijckholt, hier in Limburg. Maar daarvoor was een wachtlijst. Niet veel later kreeg ik de vraag of ik belangstelling had voor een publieksfunctie bij De Vondst. Ik ben maar eens gaan kijken. Het Provinciaal Depot Bodemvondsten was net daarheen verhuisd en het zag er goed uit, de plannen waren interessant. Dus ik ben blijven hangen.

Het eerste jaar bestond uit bijeenkomsten en trainingen om met publiek om te gaan. Op 14 oktober 2018 gingen we van start en sindsdien ben ik elke woensdagmiddag bij de Archeohotspot in De Vondst te vinden en regelmatig ook bij andere archeologische evenementen: markten, Romeinenweek en archeologiedagen. We zitten met een aantal mensen achter een tafel en het publiek kan meedoen.

Lees de rest van het interview door Annick Driessen van Fonds voor cultuurparticipatie:

Interview