Onderwijs

Op een unieke en beleefbare manier introduceert De Vondst de Limburgse archeologie. Naast het opdoen van kennis door middel van een rondleiding gaan leerlingen actief aan de slag met archeologische werkzaamheden in De Vondst. Bekijk hier de mogelijkheden voor een educatief bezoek aan de Vondst. Meer weten over de mogelijkheden en prijzen? Neem contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Workshop blocberging

Leer opgraven als een échte archeoloog! Onder begeleiding werken leerlingen aan een opgraving en leren hierbij wat een archeoloog allemaal doet.


Workshop munten schoonmaken

Leer conserveren en restaureren! Onder begeleiding gaan de leerlingen aan de slag met het onderzoeken van vondsten. Hierbij verrichten ze niet alleen restauratie- en conservatiewerkzaamheden, maar leren ze ook hoe een archeoloog onderzoek verricht. Uit welke tijd komt een vondst? En waar kun je dat uit afleiden? Al onderzoekende geven leerlingen antwoorden op deze vragen.


Workshop scherven puzzelen

Een archeologische vondst wordt maar zelden in zijn geheel gevonden. Vaak worden verschillende stukken gevonden die bij elkaar horen. Tijdens deze workshop leren leerlingen restaureren door een pot in elkaar te zetten.


Workshop determineren kun je leren

Hoe oud is een vondst? En hoe weten we dat? Tijdens deze workshop leren de leerlingen aan de hand van archeologisch materiaal hoe zij een archeologische vondst kunnen onderzoeken en kunnen vaststellen hoe oud de vondst is.


 NIEUW!  Kijkwijzer van vondst tot vitrine

Bovenbouw VMBO/HAVO/VWO.

Met deze kijkwijzer gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen geschiedenis. Wat ligt er letterlijk onder onze voeten en hoe krijgen deze opgravingen betekenis? Geschiedenis is geen vast gegeven maar ontstaat bij de visie en afspraken van wetenschappers, hoe werkt dit? Leerlingen onderzoeken dit zelfstandig met de digitale kijkwijzer. Tijdens het bezoek kiezen de leerlingen of de docent voor één van de drie verwerkingsopdrachten. Deze kijkwijzer kan worden gecombineerd met een bezoek aan het Thermenmuseum waar tevens een aantal opdrachten word uitgevoerd.


 NIEUW!  Dit vertelt mij.. Er was eens..

Onderbouw VMBO/HAVO/VWO
 
In dit digitale lespakket kruipen de leerlingen in de huid van een echte archeoloog en gaan ze zelf op onderzoek uit. Een archeoloog staat bij veel mensen vooral bekend als
iemand die in de grond op zoek gaat naar oude voorwerpen. Maar  welke rol spelen deze vondsten in het beeld van onze geschiedenis? Dit lespakket laat zien hoe archeologen verhalen maken van bodemvondsten. Hoe losse stukjes informatie in elkaar worden gepast om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van ons vroegere leven. Leerlingen leren hun eigen geschiedenis te schrijven rond een zelfgekozen artefact. Welke aannames kun je maken? En waar haal je informatie vandaan om je verhaal te fact-checken?
Het lesmateriaal kan op iedere smartphone, tablet of computer worden gebruikt en heeft verschillende modulester voorbereiding, begeleiding en verwerking van het bezoek De Vondst. Dit lespakket kan worden gecombineerd met een bezoek aan het Thermenmuseum. Nieuwsgierig geworden? Vraag een inloglink aan.

Wil je ook een workshop doen? Geef je snel op voor en tot snel in De Vondst.

Voortgezet onderwijs in De Vondst

Kijkwijzer ‘Van vondst tot vitrine'

Binnen deze kijkwijzer gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen geschiedenis. Wat ligt er letterlijk onder onze voeten en hoe krijgen deze opgravingen betekenis. Geschiedenis is geen vast gegeven maar ontstaat bij de visie en afspraken van wetenschappers, hoe werkt dit? Leerlingen onderzoeken dit zelfstandig met de digitale kijkwijzer, tijdens een bezoek. Vervolgens kiezen de leerlingen of docent voor één van de drie verwerkingsopdrachten. Binnen deze verwerkingsopdrachten wordt een verwijzing gemaakt naar de verschillende vakken.

Deze kijkwijzer kan worden gecombineerd met een bezoek aan het Thermenmuseum waar tevens een aantal opdrachten kunnen worden uitgevoerd.

Hoger onderwijs en De Vondst

Voor het hoger onderwijs biedt De Vondst diverse mogelijkheden. Van een rondleiding tot een lezing over een specifiek onderwerp. Graag maken we een programma op maat. Interesse? Neem contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U kunt ons ook elders volgen

Contact

 • E-Mail:

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Tel.:
 • Adres:

  Raadhuisplein 20
  6411 HK Heerlen

Openingstijden

 • Din - Vrij:

  10.00 t/m 17.00

 • Zat & Zon:

  12.00 t/m 17.00

 • Maandag:

  gesloten