Onderwijs

Op een unieke en beleefbare manier introduceert De Vondst de Limburgse archeologie. Naast het opdoen van kennis door middel van een rondleiding gaan leerlingen actief aan de slag met archeologische werkzaamheden in De Vondst. Bekijk hier de mogelijkheden voor een educatief bezoek aan de Vondst. Meer weten over de mogelijkheden en prijzen? Neem contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Workshop blocberging

Leer opgraven zoals een échte archeoloog! Onder begeleiding werken leerlingen mee aan opgraving en leren hierbij wat een archeoloog allemaal doet.


Workshop munten schoonmaken

Leer conserveren en restaureren! Onder begeleiding gaan aan de leerlingen aan de slag met het onderzoeken van vondsten. Hierbij verrichten ze niet alleen restauratie- en conservatiewerkzaamheden, maar leren ze ook hoe hun archeoloog onderzoek verricht. Vragen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld: ‘Uit welke tijd komt het object?’ en ‘Waar leid je dat uit af’?


Workshop scherven puzzelen

Een archeologische vondst wordt maar zelden in zijn geheel gevonden. Vaak worden verschillende stukken gevonden die bij elkaar horen. Tijdens deze workshop leren leerlingen restaureren door een pot in elkaar te zetten.


Workshop determineren kun je leren

Hoe oud is een vondst? En hoe weten we dat? Tijdens deze workshop leren de leerlingen aan de hand van archeologisch materiaal hoe zij kunnen een archeologische vondst kunnen onderzoeken en kunnen vaststellen hoe oud de vondst is.

Wil je ook een workshop doen? Geef je snel op voor en tot snel in De Vondst.

Voortgezet onderwijs in De Vondst

Kijkwijzer ‘Van vondst tot vitrine'

Binnen deze kijkwijzer gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen geschiedenis. Wat ligt er letterlijk onder onze voeten en hoe krijgen deze opgravingen betekenis. Geschiedenis is geen vast gegeven maar ontstaat bij de visie en afspraken van wetenschappers, hoe werkt dit? Leerlingen onderzoeken dit zelfstandig met de digitale kijkwijzer, tijdens een bezoek. Vervolgens kiezen de leerlingen of docent voor één van de drie verwerkingsopdrachten. Binnen deze verwerkingsopdrachten wordt een verwijzing gemaakt naar de verschillende vakken.

Deze kijkwijzer kan worden gecombineerd met een bezoek aan het Thermenmuseum waar tevens een aantal opdrachten kunnen worden uitgevoerd.

Hoger onderwijs en De Vondst

Voor het hoger onderwijs biedt De Vondst diverse mogelijkheden. Van een rondleiding tot een lezing over een specifiek onderwerp. Graag maken we een programma op maat. Interesse? Neem contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Contact

  • E-Mail:

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Tel.:
  • Adres:

    Raadhuisplein 20
    6411 HK Heerlen

U kunt ons ook elders volgen