Agenda

Expositie 'De Vondst Vertelt'

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Heerlen werd bevrijd. De expositie ‘De vondst vertelt’ geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Uit persoonlijke archieven zonden bewoners voorwerpen met verhalen in. Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd. Gratis te bezoeken van 18 september t/m 31 december 2019.

Nationale Archeologie Dagen 2019

Tijdens de Nationale archeologie dagen hebben we een prachtig doorlopend programma, met:
Beleef met Virtual Reality: het Noormannenzwaard

Word een echte archeoloog!
• Workshop blocberging
• Workshop scherven puzzelen

Luister en beleef: het verhaal van de zegel van Walram & Elisabeth: audioinstallatie met uniek verhaal!

Speel de Escape game ‘Schat van het Verleden’

Bezoek de tentoonstelling ‘De vondst vertelt: 75 jaar bevrijding Heerlen’

En verschillende rondleidingen (deze zijn los in de dag agenda opgenomen, onder aan deze pagina treft u daarvan een overzicht).

Opening 'De Vondst Vertelt'

Woensdag 18 september om 16.30 uur opent de expositie ‘De vondst vertelt’ officieel zijn deuren in De Vondst. Met een aantal sprekers en onder het genot van een hapje en een drankje willen we samen met jou proosten op de vrijheid. Hierbij zijn?

Workshop 'Maak je eigen zegel'

Lang geleden, tijdens de Middeleeuwen, in een kasteel in Valkenburg, leefden Walram en Elisabeth. Maar wie waren Walram en Elisabeth?
Waren ze ridders, man en vrouw, broer en zus, tante en neef? Van hen hebben we hun eigen zegelstempels gevonden. Die stempels zijn nu in De Vondst te zien! Maar niet alleen maar te zien.. Je hoort er ook een heel spannend verhaal bij! En na afloop mag jij je eigen zegel maken. Wat staat er op jouw zegel?
Meld je aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Workshop Cultura Nova: Dichter op de muur

Workshop Cultura Nova: Dichter op de muur
Murals in Heerlen: ze zijn er overal. Je loopt erlangs, je vindt ze mooi, interessant of vreemd. Je kunt er uren naar kijken, je kunt er hele verhalen over vertellen, ze betekenen iets voor je, je kunt er van alles bij verzinnen. Je kunt er gedichten over schrijven! Hou je van schrijven en ben je geïnteresseerd in murals? Doe dan mee met de workshop ‘Dichter op de muur’. Laat de beelden spreken en maak er woorden van. De workshop begint met samen kijken naar de mural die verwijst naar het Romeins verleden van Heerlen. Het schrijven gebeurt binnen bij De Vondst onder leiding van schrijfdocent Heleen Schoone. Iedereen kan meedoen. Geen echte schrijfervaring nodig! Kosten: € 11,50 per persoon.

Archeohotspot onder begeleiding
van het Archeologisch Depot

In Limburg worden een hoop mooie zaken gevonden, bijvoorbeeld aardewerk, metaal, glas, bot en steen. Een archeoloog bekijkt deze zaken, registreert ze en determineert ze. Wil jij ons helpen deze vondsten te bekijken en te selecteren welke vondsten ‘museumwaardig’ zijn of geschikt zijn voor restauratie? Iedereen is welkom!

Archeohotspot Kids! Leer restaureren

Maak onder begeleiding van experts replica muntjes schoon en probeer het muntje te determineren. Of probeer scherven weer aan elkaar te puzzelen zodat het potje of kommetje met behulp van speciale tape weer in elkaar staat.

Archeohotspot onder begeleiding van Restaura

In 2014 is een grote hoeveelheid neogotisch glas gevonden in Roermond. Dit glas wordt op kleur gesorteerd zodat het glas weer gerecycled kan worden voor nieuwe kerkramen. Kom je ook helpen? Iedereen is welkom!

Rondleiding door Restaura en Depot

Je wordt rondgeleid door een van de restauratoren van Restaura en de archeologen van ons Archeologisch Depot en je krijgt inzicht hoe de restauratoren te werk gaan en je mag ze natuurlijk van alles vragen!

Rondleiding van Vondst tot Vitrine

Wil je weten hoe het proces van vondst tot vitrine tot stand komt? Wat gebeurt er als er iets gevonden wordt in Limburg? Wat doet een archeoloog eigenlijk? Hoe belandt een vondst uiteindelijk in de vitrine van een museum? Wil je antwoord op deze vragen? Laat je dan rondleiden door onze vrijwilligers en ontdek de wondere wereld van de archeologie.

Agenda

November

December

U kunt ons ook elders volgen

Contact

 • E-Mail:

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Tel.:
 • Adres:

  Raadhuisplein 20
  6411 HK Heerlen

Openingstijden

 • Din - Vrij:

  10.00 t/m 17.00

 • Zat & Zon:

  12.00 t/m 17.00

 • Maandag:

  gesloten