Cursus vuursteen tekenen

Datum: GEANNULEERD nieuwe datum volgt

‘Als je stenen artefacten wil leren begrijpen kun je twee dingen doen: leren hoe je ze zelf maakt, of leren hoe je ze kunt tekenen. Het tweede is het makkelijkst.’ 

Onderzoekers en liefhebbers van de Steentijd brengen veel tijd door met het bestuderen en documenteren van stenen artefacten. Vaak ben je daarbij afhankelijk van afbeeldingen. Tekeningen zijn daarbij vaak het meest informatief. De lijnen en vlakken van zo’n tekening verklappen voor de onderzoeker hoe het afgebeelde artefact is gemaakt. Een geslaagde artefacttekening fungeert als een soort omgekeerde bouwtekening. Andersom is het maken van dergelijke tekeningen een uitstekende, en relatief laagdrempelige manier om die technologische informatie te leren herkennen en begrijpen. De echte tekenaar van steentijdartefacten tekent ze gewoon voor zichzelf!

Het maken van artefacttekeningen is gebonden aan regels en conventies die iedereen kan leren. Uiteraard helpt het als je enige handigheid met een tekenpen hebt, maar deze vorm van tekenen is een ambacht, geen kunstvorm. Een ambacht dat iedereen met een beetje doorzettingsvermogen kan leren.

In deze cursus leer je, onder begeleiding van een geoefende tekenaar, in twee lessen de basisprincipes van het maken van artefacttekeningen. Na afloop ben je in staat om zelfstandig verder te werken aan het perfectioneren van je eigen tekeningen. Tekenmateriaal is aanwezig. Heb je zelf vuurstenen artefacten, neem deze dan mee, maar ga niet meteen voor de mooiste vuistbijl in je collectie; alle begin is moeilijk, dus een wat eenvoudiger artefact is een goed begin.

Yannick Raczynski-Henk (Gulpen, 1972) is steentijdarcheoloog, gespecialiseerd in de vroegste prehistorie, en maakt al meer dan twintig jaar tekeningen van artefacten in het kader van onderzoeken in Nederland, België, Zuid-Afrika, Armenië en Georgië. Ook geeft hij regelmatig tekencursussen aan studenten en andere belangstellenden. Naar aanleiding daarvan heeft hij het boek ‘Het tekenen van vuurstenen artefacten’ geschreven, alsmede een Engelse vertaling ‘Drawing lithic artefacts’.

 

Tijdstip en locatie:

Deze tweedaagse cursus is GEANNULEERD, nieuwe datum volgt!

Kosten:

25 euro p.p. te voldoen voorafgaand aan de cursus. Na aanmelding volgt een betaalinstructie.

Aanmelden via de link:

https://bit.ly/3jAgHBf

Deel dit met vrienden of collega’s