Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal

Datum: tot en met 1 mei 2022

De tentoonstelling van het Limburgs Museum over Villa Voerendaal wordt vanwege succes verlengd tot en met 1 mei 2022.

Het Limburgs Museum toont bij ons in De Vondst de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal. Die villa is een van de grootste die ooit in de lage landen is teruggevonden.

45.000 objecten
Het onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal kende een opmerkelijk lange aanloop. Al in 1892 werden de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest waar vermoedelijk ook graan werd geproduceerd voor de Romeinse troepen aan de Rijngrens. In de afgelopen honderd jaar vond er op het terrein van de villa vier keer een grote archeologische opgraving plaats. Daarbij werden wel 45.000 objecten gevonden, maar opmerkelijk genoeg zijn die nooit goed onderzocht. Tot nu.

Nieuwe inzichten
In opdracht van het Limburgs Museum is een team van specialisten eindelijk bezig met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten. Het gaat om aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen en sieraden. Ook de 200 veldtekeningen en de dagboekjes van de opgravers worden meegenomen in het onderzoek. De verschillende onderzoeken hebben tot zeer veel nieuwe inzichten geleid.

Nieuw verhaal
Al die resultaten, hoe klein ook, vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle puzzelstukjes zijn bestudeerd maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf? Later in 2022 publiceert het team van specialisten de volledige onderzoeksresultaten. Dan weten we eindelijk wie er precies in de villa woonden en wat zij deden.

Deze tentoonstelling Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal is in De Vondst te bezoeken tot en met 1 mei 2022.

Het mysterie van Dame Voerendaal
Kinderen mogen in de expo zelf de objecten onderzoeken. Zijn alle antwoorden juist, dan kunnen ze het gezinsspel ‘Het mysterie van Dame Voerendaal’ ter waarde van €29.95 winnen. Niet gewonnen? Geen probleem: je kan het spel ook kopen in het Thermenmuseum, Archeon, De Vondst of in het Limburgs Museum.

Rondom Villa Voerendaal is een uitgebreid scholenaanbod ontwikkeld.
groep 7 en 8 van het basisonderwijs:
Van vondst tot verrassend verhaal
Het mysterie van Dame Voerendaal
Drie maal Villa Voerendaal

klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs:
Van vondst tot verrassend verhaal
Drie maal Villa Voerendaal
Het mysterie van Dame Voerendaal

Deel dit met vrienden of collega’s