Neanderthalers & Vuistbijlen

Datum: 28 mei 2023

Tijdens het laatste weekend van de expo “expeditie Vuistbijl” kun je in De Vondst genieten van een dubbele lezing! De lezing vindt plaats op 28 mei en is gratis. Meld je voor 23 mei aan via een mail aan info@devondst.nl.

Programma
13.30 uur: ontvangst
14.00 uur: lezing Dr. Gerrit Dusseldorp
14.45 uur: pauze (en kans om het boek te kopen)
15.00 uur: lezing Yannick Raczynski-Henk
15.45 uur: tijd voor vragen, een biertje (en laatste kans om het boek te kopen)
16.15 uur : einde

deel I / Dr. Gerrit Dusseldorp:
Een Nobelprijs voor Neanderthalers: wat hebben we aan Neanderthaler DNA?

Afdeling Human Origins, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden
En
Paleo-Research Institute, University of Johannesburg

Neanderthalers halen nog best vaak de krant. Niet slecht voor mensen die 40.000 jaar geleden verdwenen. De reden achter veel recente nieuwsbericht over de vroege prehistorie is een revolutie die zich in de bio-antropologie en prehistorische archeologie afspeelt. Die revolutie is het gevolg van de steeds uitbreidende toepassingsmogelijkheden van de analyse van “ancient DNA”. Waardoor de pionier van dit Neanderthaler-DNA onderzoek vorig jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde won.
Ik ga in op de nieuwe inzichten over onze verwantschap met Neanderthalers in het licht van het DNA onderzoek. Ik laat daarnaast zien hoe de archeologie van de oude steentijd en de analyse van ancient DNA elkaar kunnen versterken.

Deel II / Yannick Raczynski-Henk:
Drie miljoen jaar vuursteenbewerking in drie kwartier.

Stel je het moment voor waarop de eerste mensachtige geïrriteerd naar de steen in zijn hand kijkt omdat hij niet tevreden is met de ergonomische kwaliteiten ervan, en dan in een helder moment een andere steen pakt om de eerste daarmee aan te passen tot iets dat zijn tevredenheid wel kan wegdragen. Dat moment is één van de belangrijkste momenten in de evolutie van onze soort, onze materiële cultuur en in het veroorzaken van mobiele telefoons en global warming.

In 45 minuten neemt Yannick u mee langs drie miljoen jaar technologische ontwikkeling die begint met eenvoudige, maar functionele chopping tools, langs de vuistbijlen waarnaar de tentoonstelling is genoemd, en die culmineert in de meest fantastische, en fantastisch onhandige laurierbladspitsen uit het Solutréen. Daarna kalmeert het allemaal weer een beetje, en vallen onze voorgangers terug op oudere technieken, met de veel praktischer uitgevoerde geslepen bijlen uit het Neolithicum.

Praten over stenen werktuigen is één ding, de bekijken, voelen en vasthouden wat anders. Een aantal artefacten zullen Yannick live vergezellen en in de zaal aanwezig zijn.

Deel dit met vrienden of collega’s